• Header-nieuw-groen
  • SONY DSC
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • SONY DSC

Groene volgelingen denken in het Dominicanenklooster in Zwolle na over duurzame keuzes

Een bezoeker bekijkt de Klimaatmadonna in de stiltetuin van het Dominicanenklooster in Zwolle. Dit beeld van Maria is door kunstenares Marit Otto gemaakt van afval dat afkomstig is van de kloostergemeenschap en de buurtbewoners.
Een bezoeker bekijkt de Klimaatmadonna in de stiltetuin van het Dominicanenklooster in Zwolle. Dit beeld van Maria is door kunstenares Marit Otto gemaakt van afval dat afkomstig is van de kloostergemeenschap en de buurtbewoners. | beeld Dick Vos
Is een kerkgebouw nodig, of kun je ook samenkomen in een tent? Een beetje hulp kun je als gelovige goed gebruiken bij het maken van duurzame keuzes.

Zwolle

Als je kunt kiezen uit biologische appels uit Nieuw-Zeeland of de normale, bespoten variant uit de Betuwe, wat zou dan de meest duurzame keuze zijn? In dit geval: de appels uit Nieuw-Zeeland, ondanks het enorme transport dat ervoor nodig is om ze hier te krijgen. Het is een van de dilemma’s die zaterdag voorbijkomen op het congres Groen Geloven in het Dominicanenklooster in het centrum van Zwolle. En er volgen er nog meer. Biologische komkommer in plastic verpakking? Zonnepanelen – gemaakt van belastend metaal – of windenergie? Is een kerkgebouw überhaupt nodig, of kun je evengoed samenkomen in een tent? Voor wie de moedeloosheid toeslaat door zoveel keuzes, is er het enthousiaste verhaal van Nicky Kroon, die met haar zus het Zero Waste Project begon. Een leven zonder afval. Met praktische tips, zoals het meenemen van je eigen broodzak naar de bakker en inslaan van grotere verpakkingen, houdt ze het publiek voor dat iets wat extreem lijkt, best te organiseren valt. En niet per se veel extra tijd hoeft te kosten. Kroon vertegenwoordigt een jongere generatie, die evengoed aanwezig is vandaag, al is een meerderheid van een andere lichting. Misschien zijn dat vaker de ‘zoekers’, die een beetje hulp goed kunnen gebruiken bij het maken van duurzame keuzes.

Het hulpaanbod op het congres is dan ook omvangrijk. Liefst 25 ‘proeverijen’ (workshops) over praktische en theologische vraagstukken, georganiseerd rondom de groene binnentuin van het klooster. Van Kansen voor Kerktuinen tot God in de supermarkt. In het programma zie je de bloedgroepen terug van de twee evenementen die het voorheen waren: Groen Gelovig en de Groene Kerkendag. Binnen twee maanden waren de vijfhonderd toegangskaarten uitverkocht.

Projectleider Hanna van der Horst denkt dat mensen meer urgentie ervaren om zelf iets voor het milieu te doen. ‘Jarenlang lezen mensen dezelfde bijbelteksten, over rentmeesterschap bijvoorbeeld. Op een dag als deze plaatsen we dat in nieuw perspectief en koppelen we het aan een levensstijl.’

Als voorbeeld haalt ze aan de be­kende tekst ‘Alzo lief heeft God de wereld gehad …’. ‘Dat gaat niet ­alleen over ons, wij mensen, God heeft de schepping evengoed lief.’ De dilemma’s die er zijn, herkent ze ook. Het congres is dan ook bedoeld om ­medestanders te vinden en ­bemoedigd te worden.

Lees het volledige artikel op de site van het Nederlands Dagblad

Initiatiefnemers van het congres Groen Geloven zijn: Tear, ChristenUnie, Kerk in Actie, de Evangelische Omroep, A Rocha, Micha Nederland, Laudato Si werkgroep Nederland, CCA en CGMV. <

Het is niet mogelijk nog een reactie te plaatsen.