• Header-nieuw-groen
  • SONY DSC
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • SONY DSC

“Muziek maken en samen eten verbindt”

Mantelzorgers hebben het meestal zwaar. De zorg voor een naaste gaat namelijk dag en nacht door. En vaak is er geen mogelijkheid om er eens uit te gaan. Vanaf nu kunnen mantelzorgers en hun dierbaren een keer per maand naar het ‘muziekcafé’ op de zaterdagochtend. ,,Voor inspirerende muziek, ontmoeting in een ongedwongen sfeer met een ‘eerlijke’ voedzame lunch,” beloven de initiatiefnemers.

door Bert Vos

Begin deze maand was de eerste van een serie van elf ochtenden. En meteen met succes, aldus de organisatoren Hilda Mossink, Ineke Winkel en Hilde Fescharek. Winkel (viool, gitaar, mandoline) en Fescharek (accordeon) vormen samen een duo, Muziekmoment geheten. Mossink, die als voedingscoach een eigen praktijk heeft, zorgt voor een, zoals ze zelf zegt. gezonde lunch op biologische basis. ,,Goed eten is goed voor jezelf zorgen. Als mantelzorger wil dat nog weleens in de knel komen, door alle drukte eromheen. Daarnaast, samen eten verbindt en je krijgt automatisch een gesprek. Ik houd mij als voedingscoach bezig met de vraag: welke rol speelt voeding bij je gezondheid. Met mijn eigen cliënten maak ik daarom een plan op maat en daarna moeten ze het zelf doen.”

Ze vertelt tijdens de maaltijd het een en ander over het eten dat op tafel staat en beantwoordt vragen die er zijn. Het is wat haar betreft meegenomen wanneer mensen geïnspireerd raken door de manier waarop zij met voeding omgaat. ,,Maar daar gaan die ochtenden niet over. Wel dat lotgenoten met elkaar in contact komen. Want muziek maken en samen eten verbindt. Dat staat voorop.”

COMMUNICATIE Voor de twee musici staat het muzikale programma nooit vast. ,,Wat wij spelen is afhankelijk van het publiek dat er op dat moment is. Daar passen wij ons op aan. Het repertoire dat wij aanbieden bestaat uit een paar honderd nummers. Van The Sound of Music en Ierse liedjes tot aan evergreens, The Beatles en Nederlandse meezingers”, vertelt Fescharek, die muziektherapie studeerde en als activiteitenbegeleidster met dementen werkt.” Muziek verbindt altijd en is een belangrijke vorm van communicatie, is hun uitgangspunt. Vooral bij mensen die dement zijn roept het herinneringen op aan vroeger, terwijl het heden niet meer bewust wordt meegemaakt.

VRIJWILLIGERS Het drietal wijst erop dat het ook voor alleenstaanden bedoeld is die een leuke ochtend willen. Daarbij wordt naar laagdrempeligheid gestreefd. ,,We hebben nu iemand die met de auto mensen thuis ophaalt. We willen graag meer vrijwilligers hebben die dat een keer per maand willen doen. Die kunnen zich bij ons aanmelden.” Voor de serie concerten wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Dat kan voor een ochtend zijn of meerdere keren. ,,De bijdrage is echter laag omdat we een startsubsidie hebben ontvangen van IndeBuurt033, die dit soort projecten ondersteunt.”

Het lunchconcert vindt plaats in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg. De concerten beginnen om half elf, de eerstvolgende is op 14 oktober. Aanmelden en informatie: muziekmoment@gmail.com of 0654342821. Website: www.muziekmoment.com

bron: De Stad Amersfoort

Het is niet mogelijk nog een reactie te plaatsen.