• Header-nieuw-groen
  • SONY DSC
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • SONY DSC

Nieuws van Preek van de Leek

yvonne ploumAmersfoort, 27 januari 2016

Na een krachtige en prachtige opmaat van  Govert Schilling in november bijt
Yvonne Ploum op 7 februari het spits af in dit nog jonge jaar. Yvonne was directeur van Armando Museum in de Amersfoortse Elleboogkerk. Een felle brand legde in 2012 de kerk en een groot deel van de collectie in de as. Wat overbleef van het werk van Armando verhuisde naar het museum Oud Amelisweerd, het MOA, in Bunnik. Het museum dat in 2014 zijn deuren opende en waar Yvonne sindsdien de scepter zwaait.

Aanvaarding als creatieve kracht

‘Aanvaarding als creatieve kracht’ is de titel die Yvonne Ploum aan haar preek mee gaf. In de  beleving van Yvonne is aanvaarding beslist niet hetzelfde als ‘berusting’. In tegendeel. Door te aanvaarden wat het leven op je op pad brengt, kom je verder dan wanneer je de werkelijkheid bestrijdt. Armando is naar haar zeggen ‘een meester in aanvaarding’. Hij laat zien dat er met aanvaarding ook veel creativiteit vrij komt. Creatief is Yvonne ook bij de invulling van haar liturgie. Daarbij schuwt zij contrasten niet. Naast prachtige teksten van Huub Oosterhuis, gezongen door Helena Biemond, krijgen ook Beppie Kraft, een Limburgse schlagerzangers, Leonard Cohen, Whitney Houston en zelfs Nelson Mandela een plek. Uiteraard krijgt ook Armando zelf een stem met twee van zijn teksten.

Overeenkomst tussen kerk en museum

De kerk is voor Yvonne geen onbekende plek. Niet alleen in haar jeugd in het katholieke zuiden, ook nu nog bezoekt ze regelmatig de kerk en bij voorkeur de diensten in de Xaveriuskerk. Er is, zegt ze, een overeenkomst tussen de kerk en een museumbezoek. “In een museum treed je, net als in een kerk, even uit de dagelijkse werkelijkheid. Je vindt er  inspiratie en zingeving en je bent er ongeveer net zo lang binnen als in de kerk. Bij beiden ga je gesterkt en bezield weer naar buiten en kijkt anders tegen de werkelijkheid aan.”

Een nieuw initiatief

In deze nieuwsbrief willen we ook een nieuw initiatief introduceren. Om de Preek van de Leek te organiseren zijn wij afhankelijk van uw gulle gaven. Bij iedere preek wordt ruimhartig gehoor gegeven aan onze oproep om royaal te geven in de collectezak. Toch komen wij met de opbrengst van de collectes iedere keer maar net rond. Mocht u ons op een andere manier  willen steunen dan kan dat door donateur te worden. Wij hebben daarvoor een mooie actie bedacht. Bij een donatie van € 15 of meer voor het seizoen 2015/2016 ontvangt u een kortingsbon die u naar keuze kunt inwisselen bij de museumwinkel van Oud Amelisweerd, of bij Kafé van Zanten voor een consumptie of een korting op een maaltijd. Tobias Bosman, de eigenaar van van Zanten, preekt op 6 maart. U kunt uw korting ook storten als gift voor de voedselbank van Cieka Galenkamp, onze laatste lekenpreker. Meer over de donateursactie  en hoe u zich kunt aanmelden, leest u in de folder die u op 7 februari in het liturgieboekje vindt of daarna op onze website en via een extra nieuwsbrief. Met uw donatie krijgt u niet alleen korting. U krijgt daarmee ook de zekerheid dat de Preek van de Leek in Amersfoort blijft.

Wij hopen u hoe dan ook te mogen begroeten op 7 februari om 16.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand in Amersfoort. Na afloop drinken we als altijd weer gezellig een glaasje.

Met vriendelijke groet,

Ruth Gorissen, Jos van Oord, Wiena Bakker en Gerard van der Klis

Het is niet mogelijk nog een reactie te plaatsen.